Boeken over Bobby Fischer

Zowel het leven van Bobby Fischer als zijn flitsen van genialiteit aan het schaakbord waren meer dan voldoende sttof voor veel schrijvers om zich over de schaker te buigen. Diverse boeken zijn er geschreven over het leven van Fischer. Daarnaast hebben schaakkenners veel door hem gespeelde partijen geanalyseerd. Dat deed Fischer zelfs overigens ook in onder meer My 60 Memorable Games. Een overzicht van de te verkrijgen boeken over Bobby Fischer.

Bobby Fischer – Nederlandse boeken

Frank Brady – Eindspel

Bobby Fischer Frank Brady EindspelBiograaf Frank Brady heeft het leven van Bobby Fischer op de voet gevolgd. Tot de Amerikaanse schaker naar Azië vertrok sprak Brady ook geregeld met Fischer en heeft aan de hand van deze gesprekken de basis gevormd van het boek Eindspel. Naast Fischer zelf heeft Brady veel mensen uit de omgeving van de voormalig opgezocht. Familie, tegenstanders aan het schaakbord, officials, organisatoren van toernooien en schakers. Het boek is bijzonder doordat Brady ook toegang heeft gekregen tot de documenten over Fischer van de diverse inlichtingdiensten in de Verenigde Staten en in de voormalige Sovjet-Unie. Het 478 pagina’s tellende boek over het wonderbaarlijke leven van de schaaklegende is zo opgebouwd dat het ook voor niet schakers uitstekend te lezen valt. De belangrijkste partijen of tweekampen uit het leven van Fischer worden wel besproken, maar inhoudelijke beschrijvingen over het verloop van partijen wordt achterwege gelaten.

 

Bobby Fischer – Engelse boeken

My 60 Memorable Games

Bobby Fischer - My 60 Memorable GamesDit door Bobby Fischer zelf geschreven boek wordt gezien als één van de meest belangrijke schaakboeken ooit. De Amerikaan neemt zestig door hemzelf gespeelde partijen door. Daarin beschrijft hij zijn gedachten over de partijen en de redenen hierachter. Ook kijkt hij naar de strategieën van zijn tegenstanders, de tactische beslissingen van zetten en de psychologische kant van al deze zaken. Het is een mix van simpele positionele keuzes en onwaarschijnlijke combinaties. Het boek bevat ook de partij tussen de 13-jarige Fischer en Donald Byrne. Deze partij uit 1956 wordt door velen gezien als de schaakwedstrijd van de eeuw. De gedachten en visies van Fischer over zijn eigen partijen zijn voor iedere schaakliefhebber onmisbaar.

 

Bobby Fischer Teaches Chess

Bobby Fischer Teaches ChessDit handboek waar Bobby Fischer in 1982 zijn medewerking aan heeft verleend is nog altijd één van de meest gebruikte naslagwerken. Voor iedere beginnende schaker is dit boek onmisbaar. De leermethode van Teaches Chess is zeer overzichtelijk. Je krijgt een vraag voorgelegd. Geef je het goede antwoord kun je direct door naar de volgende vraag. Geef je het verkeerde antwoord zal worden uitgelegd wat er fout is aan jouw oplossing. Het boek is geschreven door ervaren schakers, waaraan Bobby Fischer zich verbonden heeft. Stuart Margulies heeft vervolgens in de wijze waarop het handboek vorm heeft gekregen. Door de persoonlijke benadering van het boek kan iedere beginnende schaker op zijn eigen snelheid met de stof aan de slag.