Bobby Fischer – Documentaires

Bobby Fischer documentairesOver het veelbesproken leven van Bobby Fischer zijn in de loop der jaren veel documentaires en films gemaakt. Het wereldkampioenschap in 1972 zorgde voor veel media-aandacht. De bijzondere gebeurtenissen rondom de strijd tussen Bobby Fischer en Boris Spassky zorgden voor prachtig materiaal om als filmmaker in te duiken. Dat werd nog nadrukkelijker zichtbaar door de mysterieuze wijze waarop Fischer vervolgens zowat van de aardbodem verdween. Er verschenen meer documentaires over de schaker dan dat hij zelf nog wel eens van zichzelf liet horen. Vooral sinds zijn vertrek na de tweede strijd tussen Fischer en Spassky tijdens de Balkanoorlog zorgde voor veel speculaties. Niemand leek te weten waar hij zich precies bevond en of de schaakkampioen nog wel leefde. Een overzicht van de bekendste documentaires en films over Bobby Fischer.


De Dolende Koning

Aan het begin van deze eeuw besloot NOS Studio Sport om op zoek te gaan naar Bobby Fischer. Niemand wist in het begin van 2003 of de schaker nog leefde en zoja waar. In de documentaire De Dolende Koning werd teruggekeken op het leven van Fischer, zijn tweekamp met Spassky en komen diverse mensen aan het woord die hem daarna nog hebben gesproken. Zo komt het complot van Willemstad uitgebreid aan bod. Dit wordt zelfs toegegeven door betrokkenen uit die tijd.

Bobby Fischer – Vijfdelige Biografie

Ook in het buitenland was Bobby Fischer stof voor uitgebreide documentaires. Op de Amerikaanse tv-zender Bio werd een biografie over het leven van Fischer uitgezonden, waarin van zijn vroege jeugd tot zijn neerstrijken op IJsland word teruggekeken. Deze docu van een klein uur is online in vijf delen terug te kijken.

Anything to Win

Op GSN werd de documentaire Anything to Win uitgezonden, met als veelzeggende ondertitel The Mad Genius of Bobby Fischer. In deze reportage wordt vooral ingegaan op de tweekamp met Boris Spassky en zijn plotse verdwijnen. De hoofdvraag die onderzocht wordt is hoe het mogelijk is dat Bobby Fischer ‘gek’ is geworden. Daarvoor worden diverse theorieën losgelaten die teruggrijpen naar zijn jonge jeugd, de strijd met de Russen of een depressie.