Het leven van Bobby Fischer

Bobby Fischer en Fidel CastroBobby Fischer is iemand die altijd tot de verbeelding heeft gesproken. Een voorbeeld en een idool voor zowat iedere schaker, tegelijkertijd als mens volledig onbegrepen. Hij zorgde voor haat, onbegrip en verdween meermaals totaal van de radar. Het leven van Bobby Fischer, onderverdeeld in zes hoofdstukken.

Het Wonderkind

Op zesjarige leeftijd begon Bobby Fischer te schaken en was direct geobsedeerd door het spel. Op zijn veertiende werd hij voor het eerst kampioen van Amerika en hij werd de jongste grootmeester ooit.

Jacht op de Wereldtitel

Veertien jaar zou ook zijn jacht duren op de wereldtitel. Het was een strijd tegen de Sovjet-Unie. De Russen deden er alles aan om Bobby Fischer buiten de deur te houden, met onder meer een samenzwering op Curacao. Fischer was hier zo boos over dat hij een aantal wereldkampioenschappen oversloeg. Uiteindelijk was het wel raak in 1972.

Schaakmatch van de eeuw, climax in de Koude Oorlog

Bobby Fischer streed met Boris Spassky om de wereldtitel. Het werd op het IJslandse Reykjavik meer dan een schaakpartij. De Verenigde Staten en de Sovet-Unie stonden tegenover elkaar midden in de Koude Oorlog. Fischer wilde eerst niet komen, om vervolgens alles naar zijn hand te zetten. Ieder element dat hem stoorde moest worden uitgeschakeld, waardoor hij Spassky ook mentaal wist te breken.

Bobby Fischer verdwijnt van het toneel


Direct na zijn absolute hoogtepunt verdween Bobby Fischer volledig van het toneel. Hij zou twintig jaar niet meer schaken. Ondertussen begon zijn haat tegen Russen en Joden steeds grotere vormen aan te nemen. Fischer beweerde ook dat hij werd achtervolgd door de FBI. Lang werd dit gezien als de visie van een gestoorde man, inmiddels zijn de rapporten van de FBI vrijgegeven waaruit daadwerkelijk blijkt dat Fischer werd gevolgd door de Amerikaanse overheid.

Rematch tegen Spassky tijdens Balkanoorlog

Twintig jaar na de partij in Reykjavik dook Bobby Fischer weer op. Hij voelde zichzelf nog altijd wereldkampioen, omdat hij zijn titel nooit had verdedigd. Tijdens de Balkanoorlog speelde hij in voormalig Joegoslavië  en rematch tegen Boris Spassky. Doordat het Europese land in oorlog verkeerde mocht Fischer van de Amerikaanse overheid niet spelen. Hij spuugde letterlijk op dit document en werd door de Verenigde Staten vervolgd. In Amerikaanse keerde hij echter nooit meer terug.

 Gevlucht naar Azië, gestorven op IJsland


Fischer vluchtte naar Azië waar hij een decennium zou rondreizen tussen Japan en de Filipijnen. Af en toe liet hij via een Filipijns radiostation wat van zich horen. Het meest bekende fragment is zijn vreugde na de aanslagen op 11 september 2011 op het World Trade Center. In 2004 werd Fischer aangehouden in Japan, want zijn Amerikaanse paspoort was ingetrokken. Na een gevangenschap van negen maanden werd hij opgenomen door IJsland. Daar zou hij op 17 januari 2008 sterven op 64-jarige leeftijd. Even oud dus als het aantal vakjes op een schaakbord.