Bobby Fischer maakt jacht op de wereldtitel

Bobby FischerAl van jongs af aan had Bobby Fischer één groot doel voor ogen: de beste schaker van de wereld worden. Om in de tweekamp deel te mogen nemen moesten in die tijd een aantal toernooien worden gewonnen. De eerste stappen bleken voor Bobby al snel geen probleem. Doordat hij in 1957 voor het eerst kampioen van de Verenigde Staten werd mocht hij een jaar later naar het interzonetoernooi. In Portorez in het huidige Slovenië eindigde Bobby Fischer verrassend als zesde. Behalve dat hij door dat resultaat de jongste grootmeester ooit werd, mocht hij zich weer een jaar later opnieuw melden in het voormalige Joegoslavië. Op het kandidatentoernooi, waarvan de winnaar de huidige wereldkampioen mocht uitdagen in een tweekamp, werd Fischer wederom zesde.


Samenzwering op Curacao

Met de ervaringen op zak ging Bobby Fischer in 1962 opnieuw op jacht. De eerste stap bleek ditmaal een fluitje van een cent. Het interzonetoernooi in het Zweedse Stockholm won hij met haast speels gemak. Het kandidatentoernooi werd nog in hetzelfde jaar gehouden op Curacao. Daar vond de eerste grote botsing plaats tussen Fischer en de spelers uit de Sovjet-Unie. Bobby Fischer kwam slechts tot de vierde plaats en dat had volgens de Amerikaan een duidelijke reden. De Russische spelers hadden namelijk samengewerkt door snelle remisepartijen af te werken. Daardoor konden ze zich volledig concentreren op de partijen tegen Bobby. Fischer was hier zo kwaad over dat hij uit woede de volgende kans op de wereldtitel aan zich voorbij liet gaan. Lange tijd werd door de Russen de samenzwering ontkent, inmiddels is dit toegegeven. Petrosjan, Keres en Geller hadden afgesproken om remise te spelen.

Sovjet-Unie blijft aan de macht

Vijf jaar later liep het weer fout. Bobby verscheen wel aan de start van het interzonetoernooi in het Tunesische Sousse. Lange tijd leek hij ook de winst te grijpen, want na tien partijen had hij al 8,5 punt vergaard. Bobby Fischer kreeg echter bonje met de organisatie en verliet kwaad het toernooi. Wederom was een kans op de wereldtitel verkeken en bleef de heersende macht regeren. Sinds 1937 werd de kampioen al geleverd door de Sovjet-Unie. Door de strubbelingen van Fischer wisten Michail Botvinnik, Tigran Petrosjan en Boris Spasski de eer voor de Sovjet-Unie hoog te houden.

Bobby Fischer – Doel eindelijk bereikt


Bobby Fischer sloot zich zelfs zover af dat hij in 1970 eigenlijk geen recht had om deel te nemen aan het interzonetoernooi. Pal Benko besloot echter zijn plaats af te staan, waardoor Bobby in het Spaanse Mallorca aan zijn uiteindelijke zegereeks kon beginnen. De eerste stap was relatief eenvoudig, want met 18,5 van de 23 punten stond er geen maat op Fischer. Hij had de smaak te pakken, want op het kandidatentoernooi werd het zelfs een ware martelgang voor al zijn opponenten. Mark Tajmanov en Bent Larsen werden geveegd met 6-0. Voormalig wereldkampioen Petrosjan was eveneens volslagen kansloos: 6,5 – 2,5. Bobby Fischer had zijn doel bereikt. Een tweekamp om de wereldtitel. Tegenstander was de regerend kampioen Spassky, het werd een ongeëvenaarde strijd.