Bobby Fischer speelt rematch tegen Spassky tijdens Balkanoorlog

Bobby Fischer schakenTwintig jaar zal het duren voor Bobby Fischer voor het oog van de wereld weer achter een schaakbord zal gaan zitten. Na de strijd om de wereldtitel in 1972 speelt de Amerikaan geen partij meer. Onderhandelingen over nieuwe tweekampen lopen altijd spaak op één onderwerp: geld. Hij zwerft twee decennia rond door de Verenigde Staten en Europa. Op beide continenten krijgt hij volop steun van voormalige vrienden of bewonderaars. Het explosieve karakter van Fischer zorgt er echter telkens weer voor dat onvermijdelijke breuk niet ver weg is. In 1992 blijkt de bankrekening van Bobby Fischer toch de bodem te hebben bereikt en keert hij terug voor een rematch met Boris Spasski. Het zal hem er echter niet populairder op maken.

Haatdragende man

Bobby Fischer neemt een uitnodiging aan om tijdens de Balkanoorlog de rematch te spelen. Bij de presentatie van de wedstrijd zien veel mensen Fischer voor het eerst weer in beeld. Twintig jaar laten echter wel grote verschillen zijn. De tijd heeft vat op hem gekregen. Van een vitale en mooie jongeman is hij plots een iets te zware man geworden met een onverzorgde baard.  De in hun ogen held van het westen is plots een haatdragende man die scheldend met een papier loopt te zwaaien.

Bobby Fischer spuugt naar de Verenigde Staten


Dat is een brief van de overheid van de Verenigde Staten. Bobby Fischer wordt namelijk verboden als Amerikaans staatsburger om de tweekamp in Joegoslavië te spelen, dat land is namelijk in oorlog. Vanwege het handelsembargo mag een Amerikaan geen geld verdienen in Joegoslavie. “Dit is mijn reactie op hun verbod om mijn titel te verdedigen”, zegt Fischer op de persconferentie. Vervolgens houdt hij het document in de lucht en spuugt erop. “Dat is mijn antwoord.”

Vijf miljoen

Ook de tweede kamp tussen Bobby Fischer en Boris Spasski wordt gewonnen door Bobby. Hij ziet zichzelf nog altijd als de huidige wereldkampioen en wordt wederom rijk. De omstreden bankier Jezdimir Vasiljevic betaalt vijf miljoen dollar voor de tweekamp. Bobby Fischer ontvangt als winnaar van het duel ruim drieënhalf miljoen.


Gevangenisstraf

Daar stond wel tegenover dat de Amerikaanse overheid hem voor zijn daden ging vervolgen. Fischer kreeg bij afwezigheid een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd en hij zou  tevens het gewonnen bedrag aan de overheid moeten afstaan. In de Verenigde Staten keerde Bobby Fischer echter nooit meer terug. Hij reisde eerst rond door Europa en woonde onder meer enige tijd bij de schaakfamilie Polgar. Uiteindelijk zal ook daar ruzie ontstaan en zal Bobby Fischer zowat van de aardbodem verdwijnen. Later zal blijken dat hij richting Azië is vertrokken.